Meglepetést okozott az ukrán ellentámadás

Mélyen az oroszok frontvonala mögött, a 2022 tavaszán elfoglalt Melitopolban romboltak le egy vasúti raktárat az ukrán hadsereg erői, valamint megszüntették a város áramellátását is.

2023. március 29., 17:34

Szerző:

Több mint száz kilométerre az orosz-ukrán fronttól, Melitopol városában támadtak szerdán az ukrán haderők. A még 2022 tavaszán, az oroszok által elfoglalt városban légicsapás érte: a Reuters tudósítása szerint súlyosan megsérült egy vasúti raktár, miután találat érte, és a város áramellátása is kimaradt miután az energiaközpontot tönkretették.

Meg nem erősített információk szerint a városban a lakók több robbanást is hallottak a szerdai nap folyamán. A háború előtt 150 ezres lakosságú város az Azovi-tenger partján fekszik, és jelenleg az ukrajnai orosz haderő egyik legfontosabb utánpótlási központjának számít. A kérdés viszont az, milyen fegyverekkel támadhatták meg a várost az ukránok. Melitopol elvileg kívül esik az ukrán hadseregnek az amerikaiak által szállított HIMARS rakétavetők hatótávolságán, támadható viszont - ugyancsak amerikai gyártmányú - JDAM precíziós légibombákkal és GLSDB irányított robotfegyverekkel. Az orosz Védelmi Minisztérium kedd esti közleménye szerint utóbbi fegyverből az orosz légvédelem többet is hatástalanított, első alkalommal, Ukrajna felett.

A támadás mintegy előhangul szolgált ahhoz a kijevi bejelentéshez, amely szerint küszöbön áll az ukrán hadsereg nagyszabású, tavaszi ellentámadása is, amit régóta ígérnek. A Melitopol elleni offenzíva ez előtt biztosítja, hogy a védekező orosz haderő utánpótlásában se legyen minden rendben.

Volodimir Zelenszkij azonban korábban a japán médiának kijelentette, szó sem lehet az ellentámadás megindításáról, amíg meg nem érkeznek a nyugatról megígért nehézfegyverek. Egyelőre azonban csupán néhány, a németek által szállított Leopard 2 harckocsi, és a britek által ígért, ugyancsak néhány darab Challenger 2 érkezhetett meg az ukránokhoz. A harckocsizók kiképzése pedig még javában tart és az ígéretek szerint csupán szeptemberre zárulhat le.

(Kiemelt kép: Aknavetőt kezelő ukrán katona Zaporozsjében, 2022. novemberében. Fotó: Dmytro Smoliyenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)