Bíróságon köthet ki a Horn-sétány ügye

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes nyilatkozott, hogy a témáról – feltehetően április végén - tárgyal a közgyűlés. Amennyiben ragaszkodnak az elnevezéshez, a kormányhivatal már csak a bíróságon támadhatja meg a döntést.  

2023. március 29., 15:12

Szerző:

Budapest Főváros Kormányhivatala szerint a Fővárosi Közgyűlés jogszabályt sértett a 13. kerületi Horn Gyula sétány elnevezés elfogadásával.  

A Sára Botond Budapest főispánja által vezetett állami hivatal indoklása szerint „az önkormányzati törvény értelmében közterület nem viselheti olyan személy nevét, aki a 20. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett”.

Mindezt egy, az MTA által megfogalmazandó állásfoglalásra hivatkozva igyekszik alátámasztani Sára, a probléma csak az, hogy ezt a Fővárosi Önkormányzatnak kellene kezdeményeznie, ami eddig nem történt meg.

Bár Horn Gyula történelmi szerepmegítélése a mai napig vita tárgya, az tény, hogy formailag a sétány elnevezése 2022-ben nem volt jogsértő – emlékeztet a hvg.hu.

Felidézik, hogy hasonló eset már megtörtént Tarlós István főpolgármestersége alatt. Az akkor még fideszes vezetésű II. kerületi önkormányzat Tormay Cécile antiszemita írónőről nevezett el közterületet. A döntést követő felzúdulás miatt Tarlós István kikérte az MTA állásfoglalását, amiben megállapították, hogy Tormay „büszkén vallotta magát antiszemitának és fasisztának”, ezért nem javasolják, hogy közterület viselje a nevét. A főpolgármester ezt követően visszavonatta a döntést a közgyűléssel.

Most viszont a Horn-sétányt érintően – egyelőre – nincs semmilyen hivatalos akadémiai állásfoglalás, így hivatkozási alap sincs, amire támaszkodva a kormányhivatal felszólíthatná a fővárost az elnevezés visszavonására.    

A főváros álláspontja egyelőre az, hogy Sára Botond főispánnak nincs jogosítványa utasításokat adni a Fővárosi Önkormányzatnak.

„A fővárosi közgyűlés harminc napon belül megtárgyalja, hogy Sára Botond főispán, volt fideszes józsefvárosi polgármester felszólításának eleget téve megváltoztassa-e a XIII. kerületi Horn Gyula sétány nevét, de ha a közgyűlés fenntartja azt az álláspontját, amit már kétszer is megszavazott, akkor marad az elnevezés” – nyilatkozta a Népszavának Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.

(Kiemelt kép: Tóth József polgármester leleplezi Horn Gyula egykori szocialista miniszterelnök szobrát a XIII. kerületi Gyermek téren 2014. július 4-én. MTI Fotó: Honéczy Barnabás)