Gyártók Mercedes-részvényeket ad el Kuvait

Mercedes-részvényeket ad el Kuvait

autopro.hu/P.B. | 2023.03.29 14:22

Mercedes-részvényeket ad el Kuvait

Fotó: Mercedes-Benz Group Media

Hosszú ideje, közel ötven éve a Mercedes-Benz egyik legnagyobb és legfontosabb részvényese Kuvait, pontosabban a kuvaiti állami alap volt. Az Öböl-menti állam körülbelül negyedével csökkenti részesedését, és 20 millió részvényt dob a piacra.

Hirdetés

A társaság jelenleg a Mercedes részvénytőkéjének 6,8 százalékával rendelkezik, ezzel a harmadik legnagyobb egyedi részvényes. A húszmillió részvény eladásából - részvényenkénti 69,27 eurós céláron - a Kuvaiti Befektetési Hatóság (KIA) körülbelül 1,4 milliárd eurós bevételt szeretne elérni. Az üzlet lebonyolítása után Kuvait körülbelül 53 millió részvényt tartana meg, ezzel valamivel kevesebb, mint öt százalék lesz a részesedése a cégben.

A Mercedes-Benz közlése szerint a kuvaitiak előre tájékoztatták őket az értékesítési tervekről. Az állami alap, amely az 1970-es évek óta áll kapcsolatban a Mercedesszel, új diverzifikációs stratégiával magyarázza a lépést.

A kínaiak maradnak a főbefektetők

A Mercedes-Benz két legnagyobb részvényese a kínai partner, a BAIC 9,98 százalékos részesedéssel és a Geely főnöke, Li Shufu 9,69 százalékos részesedéssel. Li Shufu a közelmúltban eladta a Daimler-Truckban lévő 6,3 százalékos részesedését.

A részvények árfolyama 2,5 százalékos csökkenéssel reagált a kuvaiti szuverén alap részvényeinek eladásáról szóló hírre. Március 29-én reggel 70 euró körül járt a Mercedes-Benz részvények ára. A legutóbbi, 2022 októberi, 52 euró körüli mélypont óta azonban egyértelműen emelkedő tendencia látható a Mercedes részvényeinél – írja az Automobilwoche.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink