MSZP, DK: Elfogadhatatlan a járóbeteg-ellátás államosítása

Elfogadhatatlannak tartják a kormány javaslatát a járóbeteg-ellátás államosítására a Fővárosi Közgyűlés MSZP-s és DK-s képviselői.

2023. március 29., 12:26

Szerző:

A közgyűlés szerdai ülése előtt Horváth Csaba, a fővárosi MSZP frakcióvezetője sajtótájékoztatón emlékeztetett arra: tíz évvel ezelőtt döntött a kormány a fővárosi kórházak államosításáról, azóta „kilométer hosszú várólista, amortizálódó épületek és komoly szakemberhiány” alakult ki. Komoly kockázatot jelent kórházba kerülni, de nem az orvosok vagy az ápolók miatt – értékelt.

Hozzátette: az országos kórházi főigazgató fővárosnak küldött leveléből – amelyben Jenei Zoltán felvetette a járóbeteg-szakellátás állami kézbe vételét – nem derül ki, miért is lenne jó, ha az állam átvenné a járóbeteg-ellátást.

A politikus, aki a XIV. kerület polgármestere is, közölte: nem kívánja átadni a kormánynak a szakellátó intézményeit sem a főváros, sem Zugló. A közgyűlés a szerdai ülésén tárgyalja azt a határozati javaslatot, amely kezdeményezi, hogy a fővároshoz tartozó járóbeteg-szakellátás továbbra is a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában maradjon. Horváth Csaba hangsúlyozta: nyitottak a partneri tárgyalásra, de csak a betegellátás biztonsága és a finanszírozás biztosítása mellett.

Bősz Anett (DK) humánpolitikáért felelős főpolgármester-helyettes Szaniszló Sándorral, a DK fővárosi frakcióvezetőjével közösen tartott sajtótájékoztatóján felidézte: a kormány 2011-ben kezdett az érintettek tiltakozása ellenére az oktatási rendszer „erőszakos centralizálásába”. Azt mondta, a kormányzat korlátozta az iskolák tanszabadságát, „lábbal tiporta” az iskolapolgárok méltóságát, de képtelenné vált az önmaga által vállalt feladatok ellátására. Ugyanez várható a szakrendelők esetében is, ha a kormányzati szándék célba ér – vetítette előre. Kiemelte: az önkormányzatok a helyi igényeket felmérve, a polgárok igényeihez alakították a szakrendelőket, a járóbeteg-ellátást, de a központosítás után nőni fognak a várólisták.

Szaniszló Sándor felszólította a kormányt, utalja át az Egészséges Budapest Programban a fővárosnak az idei évre járó támogatást, és tegyen meg mindent az orvos- és szakápolóhiány csillapítása érdekében. Felhívta a kormánypárti képviselők figyelmét arra: nem elég, ha „alibiből" megszavazzák a fővárosi járóbeteg-ellátás fővárosi kézben tartását, komolyan kell lobbizniuk azért, hogy valóban jó legyen a budapesti ellátás.

(Kiemelt képünk: A Dr. Manninger Jenő Baleseti Központ járóbeteg szakrendeléseinek bejárata a főváros VIII. kerületében, a Dologház utcában. Az egészségügyi létesítmény 2022. március 1-jén a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézetből történő kiválással jött létre. Az épület eredetileg az Országos Társadalombiztosító Intézet baleseti kórházának épült, Gerlóczy Gedeon és Körmendy Nándor tervei alapján, 1937 és 1939 között. MTVA/Bizományosi: Róka László)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.