CIES: kiderült, hol szórják leginkább a lapokat a játékvezetők

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2023.03.29. 12:19
null
Kiderült, hol adnak leggyakrabban lapot a játékvezetők (Fotó: Getty Images)
Heti jelentésében a sárga és piros lapok gyakoriságát vizsgálta a világ 76 bajnoksága adatainak elemzésével a Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES). A jelentésből kiderül, hogy a legtöbb lapot a latin-amerikai bajnokságokban osztják ki.

 

A CIES világszerte 76 bajnokság adatait vizsgálta 2020 januárja óta. Eszerint a legtöbb lapot a bolíviai bajnokságban kapják a labdarúgók, ugyanis a játékvezetők mérkőzésenként átlagosan 7.01-szer figyelmeztetik lappal a játékosokat, s „meccsenként 0.55 kiállítás történik”, a lista első tíz helyezettje között pedig hét latin-amerikai bajnokság szerepel a portugál első- és másodosztály, valamint az ukrán pontvadászat mellett.

Ami a piros lapok számát illeti, a legtöbb kiállítás is a bolíviai bajnoksághoz köthető, ugyanakkor ebben a mutatóban az első tíz helyezett mind latin-amerikai.

Az OTP Bank Liga az összes lap tekintetében 5.11-es átlaggal a 24. helyet foglalja el, a sárga lapok szempontjából 4.90-es átlaggal 23., míg a piros lapok tekintetében 0.25 kiállítással a 33. helyen áll.

A legkevesebb lapot a japán másod- és első osztályban osztják ki, előbbi esetében meccsenként csupán 1.99-et, utóbbinál 2.16-ot, ezt a holland élvonal (3.09) és a holland másodosztály (3.13) követi, a japán másodosztályban pedig mindössze minden huszadik meccsen van kiállítás (0.05-ös átlag).

 

A TELJES LISTA IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik