Ritka bogár, amelyet egy kaliforniai kormányzóról neveztek el

Bembidion brownorum  bogár
Az UC Berkeley szerint a rovar „zöld és arany fémes csillogással világít”
Vágólapra másolva!
A tudósok egy ritka bogárfajt neveztek el Jerry Brown volt kaliforniai kormányzó tiszteletére, miután találtak egyet a tanyáján. Érdekesség azonban, hogy a Bembidion brownorumot 1966-ban látták utoljára, ám akkor nem nevezték el és nem is írták le a tudósok. Most azonban megtették, amikor egy patak közelében begyűjtöttek egy példányt a Brown's tanyán, Colusa megyében.
Vágólapra másolva!

A Bembidion brownorum barna színű és apró méretű, körülbelül 5 milliméteres hosszúságú, amivel még mindig nagyobbnak számít, mint a többi Bembidion egyed.

A Kaliforniai Egyetem kutatói szerint nagyítás alatt „zöld és arany fémes csillogással világít".

Ahogy arra a szakemberek rámutatnak, Jerry Brown volt kaliforniai kormányzó 2019-ben hagyta el hivatalát, aki azóta Kalifornia belső tengerparti hegyvonulatában él, azon a földön, amely az 1860-as évek óta a családjának a tulajdona.

Ingatlanát felajánlotta a Kaliforniai Őshonos Növények Társaságának, entomológusoknak, erdészeti és tűzvédelmi szakembereknek találkozóhelyként.

A Berkeley Egyetem entomológusa, Kipling Will több mint két éve gyűjt rovarmintákat za 1012 hektáros farmon. 2021. július 1-jén egy ismeretlen bogarat talált, ami után felhívta David Maddisont, az Oregoni Állami Egyetem szakértőjét, hogy segítsen neki azonosítani.

Az UC Berkeley szerint a rovar „zöld és arany fémes csillogással világít” Forrás: David Maddison/AP

– közölte a UC Berkeley, amit a The Guardian online portál idéz. – Will később 21 példányt talált Kalifornia-szerte a múzeumokban, bár lehet, hogy ezek nem voltak felcímkézve vagy tévesen azonosították őket.

A szakemberek szerint a fajt valószínűleg azért észlelték ritkán, mert az egyedszáma valószínűleg rohamosan csökken, mivel élőhelyét az urbanizáció és a mezőgazdasági fejlesztések elpusztítják.
A bogarat Brown és felesége, Anne Brown tiszteletére nevezték el.

A korábbi kormányzó örömét fejezte ki, hogy a farmján tett felfedezés „érdekes és fontos módon viszi előre a tudományt".

A tudósok a Bembidion brownorum-ot a ZooKeys című folyóiratban most megjelent tanulmányban ismertette.