Újra bozóttüzek pusztítanak Ausztráliában

ausztrál bozóttűz
Tűzoltó egy juhnyáj mellett az Új-Dél-Wales állambeli Tahmoor településnél pusztító bozóttűz füstjében
Vágólapra másolva!
Az Ausztrália középső részén fekvő McDonnell nemzeti parkban több mint száz hektáron hetek óta pusztító bozóttüzet "környezeti tragédiaként" értékelte egy környezetvédelmi szakértő szerdán.
Vágólapra másolva!

Az Aice Springstől 160 kilométerre nyugatra található nemzeti parkban keletkezett bozóttűz terjedését és intenzitását fokozza a különösen forró márciusi időjárás és a La Nina éghajlati jelenség.

A tűz a Tjoritja/Nyugat MacDonnell nemzeti park egyötödét érinti - számolt be Alex Vaughan, az ausztrál Szárazföldi Környezetvédelmi Központ (ALEC) szakértője a Guardian Australia szerdai kiadásában.

Tanya Plibersek környezetvédelmi és vízügyi miniszter a nemzeti parkot néhány hónapja kiemelt jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánította a biodiverzitás megőrzését célzó terv keretében.
Vaughan a bozóttűz pusztító hatását hangsúlyozva "környezetvédelmi tragédiáról" beszélt, és arra is figyelmeztetett, hogy

a következő 12 hónapban "hosszú és kemény tűzszezon" várható.

A tüzekért a természetvédők szerint az Ausztráliában nem őshonos, az 1860-as években behurcolt fűfajta, a Cenchrus ciliaris (bivalyfű) elmúlt három évtizedben megfigyelt elterjedése is felelős. Az ausztrál tudományos Cosmos magazin online kiadása szerdán arról számolt be, hogy az Északi Terület kormánya munkacsoportot hív össze annak érdekében, hogy gyomnövénnyé lehessen nyilvánítani.

Christine Schlesinger, a Charles Darwin Egyetem ökológusa már a 2018-as Tjoritja nemzeti parkban pusztító tüzekről írt tanulmányában felhívta a figyelmet arra, hogy

a behurcolt fűfélék táplálta tüzek súlyos fenyegetést jelentenek a biológiai sokféleségre a száraz ökoszisztémákban.