Gyártók Fejlődő országokat céloz e-autóival egy brit cég

Fejlődő országokat céloz e-autóival egy brit cég

autopro.hu/V.M. | 2023.03.29 08:22

Fejlődő országokat céloz e-autóival egy brit cég

Fotó: HELIXX

Az oxfordi székhelyű Helixx négy kisméretű négykerekű elektromos járművet tervez kifejleszteni az ázsiai fejlődő országok számára. A járműveket egy egyedi, McDonald’s által ihletett koncepció szerint gyártanák.

Hirdetés

Az azonos platformra épülő járművek maximum 20 lóerős teljesítménnyel fognak rendelkezni, tömegük utasok és csomagok nélkül nem fogja meghaladni a 600 kilogrammot.

A tervekben kettő haszonjármű szerepel, egy furgon 2100 literes raktérrel, illetve egy pickup 1,64 négyzetméter felületű platóval. A kettő másik jármű, egy kisbusz és egy tuktuk, utasszállításra lesznek tervezve.

Mindegyik járműben cserélhető 2 kilowattórás lítium-vasfoszfát akkumulátorok fogják tárolni az energiát. Ezekből több is elhelyezhető lesz, legfeljebb 12 kilowattórás kapacitást biztosítva, ami akár 200 kilométer megtételét is lehetővé teheti majd.

Akárcsak egy gyorsétterem

Steve Pegg, a Helixx vezérigazgatója az Autocarnak adott interjúban elmondta, hogy a járműveket világszerte kis helyi gyárakban fogják készíteni, az üzemeket pedig licence szerződés keretében partnerek fogják működtetni, hasonlóan a gyorséttermi franchise hálózatokhoz, mint amilyennel a McDonald’s is rendelkezik.

Pegg továbbá elárulta, hogy a gyárak 95 százalékban a helyi régióban készült komponenseket használhatnak majd. „Ha van présüzem és öntöde (a régióban), akkor bármi legyártható lesz” – mondta, hozzátéve, hogy egyes alkatrészeket, mint az akkumulátort, természetesen muszáj lesz máshonnan beszerezni.

A Helixx első járművei májusban készülhetnek el, ezenkívül már egy brit pilot gyár építésén is dolgoznak a cégnél. A gyár később globális jelentőséggel fog rendelkezni, ugyanis onnan fogják digitális ikrek útján felügyelni a nemzetközi üzemeket, biztosítandó a minőség azonos és állandó szinten tartását.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink