Gyártók Elítélték az Audi korábbi vezetőjét

Elítélték az Audi korábbi vezetőjét

autopro.hu/P.B. | 2023.03.29 06:23

Elítélték az Audi korábbi vezetőjét

Fotó: Audi MediaCenter

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a müncheni tartományi bíróság az Audi egykori főnökét, Rupert Stadlert. A börtönbüntetés felfüggesztésének feltétele, hogy beismerő vallomást tegyen a korábbi vezető.

Hirdetés

Stadler és három társa ellen két és fél éve zajlik az eljárás a dízelbotrány kapcsán. A bizonyítékok eddigi előzetes értékelése szerint Stadlert, Wolfgang Hatz-ot, az Audi motorfejlesztési részlegének korábbi vezetőjét és Giovanni P. főmérnököt is próbára bocsáthatják teljes beismerő vallomás mellett - mondta Stefan Weickert bíra. A negyedrendű vádlott ellen - aki eddig teljeskörű beismerő vallomást tett - az ügyet megszüntethetik.

A vád szerint a három motorfejlesztő 2008-tól úgy manipulálta az Audi, a Volkswagen és a Porsche autóinak dízelmotorjait, hogy azok átmentek a károsanyag-kibocsátási teszteken, de a megengedettnél több nitrogén-oxidot bocsátottak ki működésük során. Stadler állítólag csak a botrány 2015-ös amerikai feltárása után értesült a gyakorlatról, de Európában csak 2018-ban állította le a manipulált autók gyártását és értékesítését. A korábbi vezető egyelőre visszautasította a vádakat, és úgy látja, becsapták a mérnökei.

A bíróság szerint Stadlernek nyomon kellett volna követnie az Audi ügyvédei által végzett belső vizsgálatokat és a Szövetségi Gépjárműközlekedési Hatóság 2016. júliusi megállapításait, és fel kellett volna ismernie a trükközés lehetőségét – írja az Automobilwoche.

Rupert Stadlert 2018 nyarán tartoztatták le a dízelbotrány miatt, 2018 őszén szabadlábra helyezték, 2019 óta pedig csalás miatt eljárás folyik ellene. Az üzletember 2010-től egészen 2018-ig volt az Audi vezetője.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink