Elemzések Bezuhant a lítium ára: olcsóbbak lehetnek az e-autók?

Bezuhant a lítium ára: olcsóbbak lehetnek az e-autók?

autopro.hu/Sz.K. | 2023.03.29 07:17

Bezuhant a lítium ára: olcsóbbak lehetnek az e-autók?

Fotó: BMW PressClub

A kínai lítium ára a vártnál gyorsabban zuhan idén. Csak az elmúlt négy hétben 34 százalékkal csökkent, amit a világpiacon az elektromos járművek iránti kereslet visszaesése okozott, ami miatt felhalmozódtak a raktárakban lévő készletek.

Hirdetés

A lítium-karbonát Fastmarkets által megállapított azonnali ára egy hét alatt 260 ezer jüanra (13 millió forintra) esett tonnánként, ami kevesebb mint a fele a tavaly novemberben jegyzett árnak. Bár az árak tavaly év vége óta csökkennek, a folyamat az elmúlt négy hétben felgyorsult, meghaladva a november és február közötti három hónap alatt tapasztalt 22 százalékos csökkenést.

A Reuters által megkérdezett öt szakértő a múlt hónapban azt várta, hogy az ár 300 ezer jüanra (15 millió forintra) csökken az év végére. „Az áresés mértéke meghaladta az elképzeléseinket” - írta a Rystad Energy tanácsadó cég március 17-ei jegyzetében.

Az árháború is besegít

A világ legnagyobb elektromosautó-piaca már eddig is a kereslet lassulásával nézett szembe, miután Kína az idei évtől csökkentette az ágazatnak nyújtott támogatásokat. Most pedig az elektromos autóknak a hagyományos hajtású járművekkel is kemény versenyben kell helytállniuk, miután az autógyártók - köztük a SAIC Volkswagen Automotive Co és a Geely Automobile - több mint 40 márkánál csökkentették az árakat a július 1-jén életbe lépő szigorúbb kibocsátási szabályok előtt.

„Az eddig nem látott árcsökkentések rövid távon felemésztik az elektromos autók piaci részét, ami tovább csökkenti a lítium iránti keresletet” - mondta Vicky Zhao, a Fastmarkets pekingi székhelyű vezető elemzője.

„A kínai autópiacon az elektromos járművekről a belső égésű motorral hajtott járművekre kiterjedő árháború valószínűleg a második negyedévig tart majd, és a teljes beszállítói hálózat valószínűleg osztozni fog az idei profitveszteségben” - mondta Jing Yang, a Fitch Ratings ázsiai-csendes-óceáni vállalati kutatásokért felelős igazgatója.

Az elmúlt két évben az elektromos járművek iránti erős kereslet és a korlátozott kínálat miatt a lítium ára 2021 elejétől több mint tízszeresére, 597.500 jüanos (mintegy 30 millió forintos) rekordszintre emelkedett tavaly novemberben, azóta viszont csökkenés figyelhető meg.

Európában is érezhető a folyamat

A lítium ára az Egyesült Államokban és Európában is csökkent, bár kevésbé meredeken, a növekvő, de még mindig szűkös kínálat és az elektromos járművek értékesítésének jobb kilátásai mellett.

A lítium-karbonát ára Európában és az Egyesült Államokban március 16-án kilogrammonként 61,50 dollárra (22 ezer forintra) csökkent, ami 24 százalékos esés a tavaly év végi 81 dolláros (29 ezer forintos) csúcshoz képest – írja a Reuters.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink