Újra ölt a szemcsepp

Az Egyesült Államok 16 államában 68 olyan beteget találtak, akik szemcseppet használva fertőződtek meg a Pseudomonas aeruginosa nevű baktériummal.

2023. március 27., 15:22

Szerző:

Nemrég több szemcseppet is visszahívtak az Egyesült Államokban, mert azok bakteriális fertőzést okozhattak – írja a hvg.hu. A probléma egyáltalán nem kicsi: március közepéig egy ember meghalt, nyolcan pedig elvesztették a látásukat a Pseudomonas aeruginosa nevű baktérium fertőzése miatt. Négyük szemét műtéttel kellett eltávolítani a fertőzés után.

A Pseudomonas aeruginosa egy agresszív baktérium, amely a környezetben mindenhol megtalálható, beleértve a vizet, a talajt és az emberi hulladékot. A baktérium rezisztens a legtöbb antibiotikummal szemben, és különösen veszélyes az egészségügyi intézményekben, valamint a legyengült immunrendszerű emberek számára. A baktérium olyan fehérjéket választ ki, amelyek elpusztíthatják a szaruhártyát, és lehetővé teszik, hogy mélyebben megfertőzze a szemet. Ez nemcsak a látás romlásához, de akár annak elvesztéséhez is vezethet. 

A The Washington Post az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) közlésére hivatkozva azt írja, nemrég további két ember vesztette életét a fertőzésben. A szakemberek 16 államban 68 betegnél azonosították a megbetegedést. Januárban a CDC már figyelmeztette a lakosságot, hogy az EzriCare Artifical Tears és a Delsam Pharma’s Artifical Tears használata veszélyes. Ezek mellett visszahívták a Delsam Pharma szemkenőcsét is, amit ugyan nem hoztak összefüggésbe a fertőzéssel, ugyanot gyártják, mint a cég műkönnyét. 

A CDC szerint a fertőzésben szenvedő betegek több mint 10 különböző műkönnyet használtak, de egyiket sem olyan gyakran, mint az EzriCare-t. A megkérdezett szemészek szerint a nem visszahívott termékek miatt nem kell aggódniuk a vásárlóknak, ugyanakkor a szokásos körültekintéssel kell azokat használniuk. Vagyis: ne érjenek hozzá a cseppekhez az ujjukkal, a szavatossági idő lejárta után pedig dobják ki azokat. 

A CDC azt javasolja az amerikai vásárlóknak, hogy akik az EzriCare vagy a Delsam Pharma Artificial Tears nevű műkönnyét használják, és észlelték a tüneteket – melyek lehetnek a a sárga, zöld, vagy víztiszta könnyezés, a szemfájdalom, vörös szem vagy szemhéj, fokozott fényérzékenység, valamint a homályos látás – azonnal forduljanak orvoshoz. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Eric Audras/Onoky/Photononstop/AFP)

2024. április 19., 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

2024. április 19., 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

2024. április 19., 15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.