7 °C Budapest
Above view of hands holding cappuccino cups

Örülhetnek a nagy kávéfogyasztó magyarok: így úszhatják meg rettegett betegségek kialakulását is

2023. március 27. 09:30

Érdemes lehetne új módszerekkel vizsgálni a kalóriamentes koffein-tartalmú italok használatát az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatainak mérséklésére – vetették fel a Karolinska Intézet kutatói. Egy friss kutatás szerint a szervezet magasabb koffeinszintje csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás kockázatát. 

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy napi 3–5 csésze 70–150 mg koffeint tartalmazó kávé elfogyasztása nemcsak a 2-es típusú cukorbetegség, hanem a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is csökkentheti - emlékeztetett a. Viszont ezek a vizsgálatok főleg megfigyeléseken alapultak, és nem lehetett biztonsággal megállapítani az ok-okozati összefüggéseket.

Svéd kutatók ezért most a kétmintás mendeli randomizációt alkalmazták egy vizsgálat során - írta meg a HVG. A mendeli randomizáció egy adott kockázati tényező helyettesítőjeként használja a genetikai variánsokat, hogy genetikai bizonyítékokat szerezzen egy eredmény alátámasztására. Vagyus egy gén különböző változatainak felhasználásával tudták vizsgálni azt, hogy egy külső esemény mennyiben felelős egy betegség kialakulásáért.

A szakemberek azt találták, hogy azoknál az embereknek, akiknél magasabb volt a genetikailag megjósolt vér-koffeinszint, kisebb volt a súlyuk (BMI) és a testzsírjuk, valamint alacsonyabb volt náluk a 2-es típusú cukorbetegség kockázata. A kutatók azt is megállapították, hogy a fogyás a koffein 2-es típusú cukorbetegség kockázatára gyakorolt hatásának csaknem felét (43 százalékát) tette ki. Nem találtak viszont szignifikáns összefüggést a genetikailag előre jelzett vér-koffeinszint és a vizsgált szív- és érrendszeri betegségek bármelyikének kockázata között.

„A mendeli randomizációs eredményeink arra utalnak, hogy a koffein, legalábbis részben, megmagyarázhatja a kávéfogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata közötti fordított összefüggést" – írta a kutatócsoport a BMJ Medicine folyóiratban, bár azt elismerték, hogy ezek az eredmények korlátozottak voltak, hiszen csak két genetikai variánst alkalmaztak, és csak európai származású embereket vettek figyelembe.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem