13 °C Budapest
dermoscopy is a technique that is used worldwide to improve the accuracy of melanoma diagnosis. It is used extensively for mole screening and skin cancer diagnosis.

Rettegett népbetegség gyógymódjához kerültek közel a kutatók: sokan fellélegezhetnek

MTI
2023. március 26. 21:20

 A HCEMM kutatócsoportjának csapata a világ negyedik leggyakoribb daganatos megbetegedése, a melanóma immunterápiás modelljét fejleszti tovább új technológiával és kísérleti modellekkel.

 A Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (HCEMM) által az MTI-hez eljuttatott közleményben kiemelték: az elmúlt 15 évben az áttétes melanómában szenvedők hosszú távú életkilátásai az ötszörösére javultak, az 5 éves túlélés már meghaladja az 50 százalékot. A kutatócsoport célja, hogy a gyógyulási arány tovább emelkedjen, illetve a jövőben a melanóma krónikus, kezelhető betegséggé váljon.

A közleményben idézték Kemény Lajos Vincét, a kutatócsoport vezetőjét, aki kiemelte: "az immunterápia tette lehetővé, hogy mára az áttétes melanómás páciensek korábban elképzelhetetlen gyógyulási esélyekkel rendelkezzenek világszerte". A kutatócsoport a terápiákkal szembeni rezisztencia kialakulását is meg akarja előzni. "Az igazi áttörést az jelentené, ha a melanóma (...) nem jelentene közvetlen életveszélyt a páciensek számára" - vélekedett a kutatócsoport vezetője.

A melanóma az egyik legismertebb és legagresszívabb bőrdaganatos megbetegedés, amelynek kockázatát a túlzásba vitt napozás és a fokozott UV-terhelés bizonyítottan növeli, ezért mindenki számára ajánlják a rendszeres bőrgyógyászati szűrést.

Tavaly szeptemberben már komoly eredményeket ért el a HCEMM más kutatási projektje, akkor egy új fejlesztésű, gyorsabb rákdiagnózist eredményező eljárásról számoltak be.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A HCEMM fókuszában a transzlációs medicina, vagyis az alapkutatási eredmények klinikai alkalmazásának elősegítése áll. A központ létrehozását az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs programja finanszírozta, működését több hazai finanszírozású pályázat támogatja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm