Hirdetés

Az OpenAI fejlesztői inkább nem kértek Elon Musk pénzéből, mert azonnal főnökösködni kezdett



|

Túl sok befolyást akart, inkább a pénzéről is lemondott az OpenAI. Jól döntöttek?

Hirdetés

Ugyan már évek óta tevékenykednek, az OpenAI az elmúlt néhány hónapban vált csak globálisan ismert névvé, hiszen a generatív nyelvi modelljük, a GPT olyan képességekről tett tanúbizonyságot, amit korábban egy chatprogram sem tudott megközelíteni.

Azt valószínűleg kevesebben hallották, hogy a képalkotásban jeleskedő DALL-E is az OpenAI teremtménye, arról pedig csak a legtájékozottabbak tudnak, hogy az OpenAI első éveiben még Elon Musk is kapcsolatban volt a startuppal, de már akkor is mutatkoztak vezetői stílusának aggasztó jelei. Egész egyszerűen túl sokat akart.

Hirdetés

Mikor 2015-ben elindult az OpenAI, számos, a technológiai világban neves befektető szállt be a startupba. Reid Hoffman és Peter Thiel mellett Elon Musk is komoly összeggel támogatta meg a csapatot, akik több, mint 1 milliárd dollárt gyűjtöttek össze a rajtra, vagyis pontosabban gyűjtöttek volna, az összegek ugyanis nem érkeztek be egy összegben, hanem részletekben egyeztek meg a befektetőkkel.

Elon Musk, miután beindult az OpenAI tevékenysége, és felmerült, hogy a mesterséges intelligenciát Reddit-posztokon kellene tanítani, teljesen át szerette volna venni a vállalat felett az irányítást, ezt azonban az alapító tagok, Greg Brockman és Sam Altman visszautasították.

Musk ezután teljesen kiszállt az OpenAI-ból, és a finanszírozást sem vállalta tovább, így komoly pénzügyi probléma ütötte fel a fejét. Az addig teljesen non-profit vállalat 2019-ben megalapította az OpenAI Limited Partnershipet, egy profit orientált alvállalatot, ami biztosította, hogy a kísérleti laboratórium is tovább működhessen. Mára úgy fest, jól döntöttek, főleg ha a Twitter körüli botrányokat nézzük az elmúlt időszakban, ami jól mutatja Musk arcát, ha tényleg teljhatalmat gyakorolhat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.