Denevérekben mutálódhat egy emberre is veszélyes új koronavírus-faj

Forrás: 123rf.com -
COVID-19 koronavírus denevér
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy tanulmány szerint egy új típusú koronavírus, amelyet az Egyesült Királyság területén fészkelő denevérekben találtak, mutálódás esetén az embereket is megfertőzheti.

A kutatók szerint a Covidot okozó kórokozóhoz hasonló vírus képes lehet átterjedni az emberekre, bár egyelőre nem világos, hogy van-e káros hatása.

48 ürülékmintában 9 vírustípust fedeztek fel, közülük az egyik csak egy mutációnyira van attól, hogy hasonló szerkezete legyen, mint annak, ami a Covid19-et okozza.

Forrás: 123rf.com

A University College London professzora, Francois Balloux szerint a vírus átterjedhet emberre is, de hangsúlyozta, hogy a jelenlegi fenyegetettség alacsony.

A zoonotikus betegségek elleni védekezés és a potenciális veszélyek csökkentése érdekében a kutatók azt javasolják, hogy folytassák az Egyesült Királyság denevérpopulációinak monitorozását, és szükség esetén megtegyék az előírt óvintézkedéseket – írja a The Sun.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.