HR Ablak Mi a munkahelyi boldogság titka?

Mi a munkahelyi boldogság titka?

autopro.hu/Sz.K. | 2023.03.26 08:20

Mi a munkahelyi boldogság titka?

Fotó: Pixabay

A munkahelyi boldogság titka nem az, amire elsőre gondolnánk: „a pénz nem boldogít” – tartja a mondás, és ez legalább részben igaz is. Munkáltatóként magasabb fizetést adhat, mint versenytársai, de ez nem garantálja, hogy a kívánt szakembereket tudja felvenni. Szóval mi a titok?

Hirdetés

Alapértékek

Mindenkinek van néhány olyan egyszerű dolga, ami felvidítja, de ezt nem is olyan egyszerű kitalálni. Egy üzemvezető megosztotta az egész vállalatra kiterjedő vállalatértékelési folyamatának eredményeit. Amikor az alkalmazottakat arról kérdezték, hogyan tudna fejlődni a cég, kritikájuk meglepő volt:

  • Tiszteld a munkatársakat.
  • A döntéshozatali folyamat függetlenség biztosítása.
  • Bizalomra alapozzon.
  • Legyen egy célja a munkának.

Milyen egyszerű lista az alapvető értékekről. A főnökösködő és irányító környezetben azonban a vezetők nem tisztelik az dolgozókat. Vagy nem engedik meg nekik, hogy döntsenek egy kérdésben. Alacsony az önbizalom, mivel mindent ellenőriznek. Nincs más célja a munkának, mint pénzt keresni a részvényeseknek.

Fordítsa fejjel lefelé a modellt

Hogyan tudják a vállalati vezetők helyrehozni a fenti károkat? Először is a támogatóik kiszolgálásával! „Aki tudja, csinálja” - más szóval, a munkához legközelebb álló emberek már tudják a megoldást arra a problémára, amelyet próbálunk megoldani. Csak meg kell kérdezni őket, be kell vonni az egyént a problémamegoldásba. Amikor a dolgozó megoldást kínál, az Ön feladata vezetőként, hogy az illetőt a szükséges erőforrásokkal lássa el. Ne adjon olyan választ, ami a probléma megoldását ellenzi. Ehelyett hagyja önállósulni a dolgozókat, hogy saját maga hozza meg döntéseit. Hallgassa meg az ötleteket!

A munkatársaknak jól fog esni, ha a felmerülő problémákat együtt megoldják. A gondolkodásra való ösztönzés nagyszerű módja annak, hogy folyamatosan remek ötleteket szerezzenek fejlesztéshez vagy innovációhoz.

Végül pedig bizalmi kötelék fog kiépülni, mert eléggé bízott a munkatársában azzal, hogy lehetővé tegye számára a probléma megoldását.

Fontos a bizalom

A bizalom jobb eredményeket hoz, mint a folyamatos ellenőrzés. Az felülvizsgálás nem csak drága, de értékes munkaerőt is igényel. Míg a bizalom lehetővé teszi a munkához legközelebb állók számára, hogy folyamatosan javuljanak, csökkentve a figyelmetlenséget és növelve a nyereséget, miközben jól érzik magukat a munkában.

Most már tudja milyen lépéseket tud tenni annak érdekében, hogy több bizalmat ébresszen a szervezetében – véli az Industry Week szerzője.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink