Trend Automatikus töltőrobotokkal rukkolt elő a Hyundai

Automatikus töltőrobotokkal rukkolt elő a Hyundai

autopro.hu/Ő.Í. | 2023.03.26 04:19

Automatikus töltőrobotokkal rukkolt elő a Hyundai

Fotó: Kia Global Media Center

A Hyundai egy automatikus töltőrobotot (ACR) fejlesztett ki az elektromos járművek töltéséhez. Az ACR egy egykarú robot, amely egy kábelt csatlakoztat az elektromos járműhöz, majd a töltés befejezése után eltávolítja azt.

Hirdetés

Az automatikus töltőrobot segít egyszerűbbé és kényelmesebbé tenni az elektromos járművek töltését, akár sötét környezetben is. Emellett segít a mozgáskorlátozottaknak megbirkózni a gyors töltés érdekében vastagabbá és nehezebbé vált töltőkábelekkel – mondta el Dong Jin Hyun, a Hyundai robotikai laboratóriumának vezetője. Hozzátette: „Az automatikus töltőrobot továbbfejlesztésén fogunk dolgozni a biztonság és a kényelem fokozása érdekében.”

Az első pillantásra megtévesztően egyszerűnek tűnő automatikus töltőrobot valójában a vállalat fejlett robottechnológiájának egyik példája. A Hyundai robotikai laboratóriuma a töltőrobot kifejlesztése során figyelembe vette a jármű lehetséges parkolási pozícióit, a töltőport alakját, a változó időjárást, az esetleges akadályokat és a töltőkábel súlyát is.

Sikeres tesztek

A töltő biztonságos rögzítése érdekében elengedhetetlen a fentebb említett körülményeket kiszámító szoftvertechnológia. Ezért a Hyundai kifejlesztett egy 3D-kamera-alapú mesterséges intelligenciával működő algoritmust, hogy a robotok pontosan illesszék a nehéz töltőket járművekhez.

Tekintettel arra, hogy a legtöbb elektromos járműtöltőt a szabadban, fedél nélkül helyezik el, a Csoport mérnökei egy kültéri elektromos járműtöltő állomást építettek a fejlesztőközpont területén, aminek segítségével különböző körülmények között vizsgáltak a robot teljesítményét, hogy biztos legyen, az szélsőséges környezetben is stabilan üzemeltethető. Ezenkívül a balesetek megelőzése érdekében a mérnökök lézeres érzékelővel ellátott biztonsági rudakat szereltek a robot köré, hogy az felismerje az álló és mozgó akadályokat.

Az automatikus töltőrobotok a Hyundai szerint jelentősen növelik az elektromos járműtöltés kényelmét. Továbbá a vállalat szerint a töltőrobotok a töltőállomások kihasználtságát a jövőben autonóm parkolás vezérlő rendszerekkel kombinálva és több parkoló jármű egymás utáni töltésével javíthatják.

Az új töltőrobot a Szöuli Mobilitási Kiállításon 2023. március 31. és április 9. között lesz megtekinthető a Hyundai Motor standján – olvasható a Green Car Congress cikkében.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink